Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Karneval uten farlige kjemikalier

Foto: Kristin Kinck Rannem

Foto: Kristin Kinck Rannem

 

7. februar er det fastelavn. Prinsesser, supermenn og tobente dyr er snart klare for fest i barnehager og bursdagsselskaper. Her får du enkle råd om feiring med minst mulig risiko for helsa til barna og miljøet.

Mange av karnevalsproduktene i butikkhyllene kan inneholde kjemikalier som verken er bra for helsa eller miljøet. Og du bør være spesielt oppmerksom ved handel på Internett fordi en del av nettbutikkene har lite eller ingen informasjon om hva produktene inneholder.

Kostymer, masker og parykker

Gode råd:


  • Ikke kjøp produkter som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.
  • Vask kostymene før de brukes første gang.
  • Unngå å kjøpe produkter som lim eller maling med faresymboler.
  • Kjøp produkter som er CE-merket.
  • Unngå å kjøpe klær med plasttrykk.
  • Kjøp kun sminke med innholdsdeklarasjon.
  • Unngå sminke og masker på de minste barna og hvis barnet er plaget med allergi, eksem eller ekstra følsom hud.
  • Det kan være lurt å bruke en fet underlagskrem før du tar på sminken.
  • Vær nøye med å fjerne eventuell sminke etter bruk.
  • Alle elektriske og elektroniske produkter, inklusive batterier, skal leveres inn – enten til en butikk som forhandler den aktuelle batteritypen eller til et kommunalt mottak.

Kostymer og parykker kan være laget av mange forskjellige tekstiler, men kunstmaterialer som polyester er vanligst. Verstingstoffet DEHP og andre ftalater kan forekomme i blant annet plasttrykk, lærimitasjoner og myke masker. Flere ftalater er forbudte å bruke i leker og andre produkter til de minste barna. 

I plastbelegg kan man også finne helse- og miljøskadelige klorparafiner. Noen av klorparafinene er forbudt i forbrukerprodukter. 

Vær dessuten forsiktig med kostymene og prinsessehåret i kombinasjon med levende lys: Flagrende hår og klær av kunstmaterialer er lettantennelige og kan lett gi brannskader.

Smykker og andre ting av metall

I smykker kan det være bly, kadmium og nikkel selv om det ikke er lov. Bly er også forbudt i andre produkter produkter som barn kan putte i munnen.

I tillegg til disse stoffene, kan man finne allergifremkallende stoffer som formaldehyd (i tekstiler) og nikkel (hovedsakelig i knapper, glidelåser og spenner). Lateks/gummi som finnes i masker, strikker og elastisk tøy, kan også gi allergiske reaksjoner.

Sminke

Du trenger ikke nødvendigvis å kutte ut karnevalsminken. Men hvis du følger enkelte råd, kan du minke risikoen for allergi og irritasjoner.

Sminke skal alltid merkes med hva den inneholder slik man skal kunne unngå stoffer man reagerer på. Dette gjelder også karnevalssminke og kroppsmaling. Sminke beregnet på barn, skal også være CE-merket. CE-merket er ingen godkjenning, men er produsentens garanti for at produktet overholder reglene som gjelder for produktet. Sminke for voksne kan inneholde stoffer som ikke er tillatt i produkter for barn.

Sminke kan inneholde verstingstoffene D4 og D5 (siloksaner). Sminke kan også inneholde ulike typer parabener. Noen av disse er mistenkt for å kunne påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. Parfymestoffer og noen konserveringsmidler kan gi allergiske reaksjoner.

Bruk fantasien!

Lakenspøkelse
Foto: Kristin Kinck RannemEt slitent, hvitt laken kan bli til et feiende flott spøkelse. Foto: Kristin Kinck Rannem

Mange av karnevalproduktene i butikkene er ikke beregnet på langvarig bruk og går fort i stykker. Hvis du bruker fantasien litt, kan det hende du finner noe hjemme som enkelt kan brukes til utkledning.

 

Les mer:

 

Sist oppdatert 03.02.2016