Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Vær obs når du handler på nett

Foto: iStockphoto

Foto: iStockphoto

 

Varer som er til salgs på Internett, kan være ulovlige. Mange nettprodukter kan til og med være farlige for helsa di. Les mer om ulike produkttyper som selges på nett og hva du bør være spesielt obs på.

Det er ingen tvil om at du kan gjøre mange gode kjøp på nettet. Men det er viktig at du er klar over at netthandel gjøres på eget ansvar. Når du kjøper produkter fra utlandet, er du som regel ansvarlig for at produktene du importerer, overholder norske produktkrav. For å opptre lovlig og beskytte deg og dine nærmeste mot farlige produkter, bør du ta visse forholdsregler.

Ingen erstatning

Blir du skadet etter å ha brukt et produkt kjøpt på Internett (for eksempel bivirkninger av en medisin eller forgiftning av kjemikalier), vil du i de fleste tilfeller få svært liten økonomisk erstatning. Rettighetene knyttet til klager og/eller erstatninger ved kjøp på nettet, er individuelle. Det vil si at du er prisgitt det enkelte forsikringsselskapet og rettsapparatet om du får erstatning eller ei, og det vil være svært høye krav til dokumentasjon fra den som er skadelidende. Det er andre og bedre regler for barn og yrkesskadde.

Gode råd

 • Virker nettstedet som selger produktet seriøst?
 • Har nettstedet kontaktinformasjon? En ærlig forhandler vil gjerne bli funnet av kundene sine.
 • Skal pengene overføres på en sikker måte?
 • Gjør deg kjent med hvilke regler som gjelder for bruk og import av produkter til Norge. Sjekk: Import av varer kjøpt på Internett (Tollvesenet)
 • For kosmetiske og kjemiske produkter: Sjekk at produktet har innholdsfortegnelse (også på nett) og hva det står på den. Dette gir ingen garanti for at produktet ikke inneholder ulovlige eller skadelige stoffer, men du vil kanskje kunne unngå de minst seriøse aktørene på markedet.
 • Sjekk om leker og elektriske og elektroniske produkter er CE-merket. CE-merket er ingen godkjenning av produktet, men er produsentens garanti for at leken overholder kravene i EU/EØS.
 • Vask alltid nye klær før bruk.
 • Du må være ekstra påpasselig dersom du kjøper medisiner og kosttilskudd på nettet.
 • Se etter Svanen og Blomsten – også på Internett – da gjør du et godt valg for både helsa og miljøet.

Eksempler på produkttyper

Her er noen eksempler på produkttyper du bør være oppmerksom på om du netthandler:

Kjemiske produkter

Kjemikalier er en felles betegnelse for kjemiske stoffer og stoffblandinger. Alle produkter er laget av kjemikalier, men her snakker vi først og fremst om det vi tradisjonelt sett forbinder med kjemikalier – altså kjemiske produkter som finnes i bokser og flasker.

Det florerer av ulike kjemiske produkter til salgs på Internett – sprøytemidler (mot ugress og skadedyr), midler for desinfisering av bassenger, maling, lim, lakk og impregnering for å ta et lite utvalg. Miljødirektoratet avdekker i økende grad salg av ulovlige kjemikalier på nettet, for eksempel salg av forbudte og strengt regulerte kjemikalier, kjemikalier som mangler eller inneholder feil opplysninger om farene ved produktene eller etsende produkter som mangler barnesikret lukning.

Når du handler på nettet, må du være klar over at det finnes mange useriøse aktører der ute, og at kjemikaliene de selger kan inneholde stoffer som kan være skadelige både for helsa og miljøet uten at det er gitt god nok informasjon om dette.

Når det gjelder vaske- og rengjøringsmidler, har norske produsenter og importører ansvar for at merkingen av produktene og sikkerhetsdatabladene er på norsk. De har også plikt til å legge ut informasjon om hva produktet inneholder på et eget nettsted, og adressen til nettstedet skal stå på emballasjen.

Faste produkter

Myndighetene snakker gjerne om "faste, bearbeidede produkter". Denne betegnelsen omfatter det vi ofte tenker på som "ting" – som leker, klær, smykker, bøker, møbler, elektroniske produkter og så videre.  Disse produktene har ikke krav til innholdsfortegnelse. Derfor er det ekstra vanskelig å sjekke ut hva de kan inneholde.

På Erdetfarlig.no kan du i alle fall å finne ut mer om hvilke verstingstoffer som kan forekomme i produktet, og du får noen tips om hvordan du kan unngå dem. Her kan du for eksempel lese mer om

I prinsippet gjelder akkurat de samme reglene her ved kjøp på nett: Produktene kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer og /eller stoffer som ikke er lovlige i Norge.

Kosmetiske produkter

Det er omfattende salg av kosmetiske produkter på nett, både i Norge og i andre land. Med kosmetiske produkter mener vi både sminke og kroppspleieprodukter generelt (som for eksempel hudkrem, solkrem, hårprodukter, hudblekingsmidler og så videre). Noen av disse produktene kan inneholde skadelige og/eller forbudte stoffer.

Vær oppmerksom på at produsenter av kosmetiske produkter alltid skal oppgi alle ingrediensene på emballasjen, slik at du kan unngå produkter som inneholder stoffer som du for eksempel vet at du er allergisk for. Seriøse nettbutikker bør gjøre ingredienslista på emballasjen enkelt tilgjengelig også for de som handler på nettet.

Et eksempel på potensielt helseskadelige produkter som markedsføres på nettet, er tannblekemidler til hjemmebruk. Tannleger rapporterer om varige etseskader på tenner og tannkjøtt som følge av uprofesjonell bruk av slike midler. Fra 31. oktober 2012 ble det forbud mot salg av de fleste slike midler, men de selges fortsatt på nettet blant annet fra utlandet.

Legemidler

I følge Statens legemiddelverk finnes det et stort antall internettapotek som tilbyr medisiner, men nesten alle er ulovlige. Handler du på nettet er derfor risikoen stor for at du får falske, ulovlige medisiner.

Pakningene til falske medisiner merkes slik at de ser ekte ut, uten hensyn til hva de egentlig inneholder:

 • Det er funnet veimaling, tungmetaller og andre giftige stoffer i analyser av falske medisiner.
 • Virkestoffet i medisinen mangler, og medisinen har ingen effekt.
 • Medisinene kan inneholde store mengder virkestoff som ikke står på pakken, og du risikerer å få alvorlige bivirkninger.

Ved å kjøpe medisiner uten virkning, med giftstoffer eller feil dose, risikerer du alvorlige bivirkninger. I verste fall kan du dø.

Kosttilskudd

Kosttilskudd markedsføres gjerne som 100 prosent naturlige, men kan inneholde ulovlig tilsatte stoffer og legemidler uten at det er opplyst på innholdsdeklarasjonen. Forbrukeren kan dermed få alvorlige bivirkninger uten å vite hvorfor. Det er Mattilsynet som har ansvar for regelverket som gjelder for kosttilskudd. De ber alle om å være særlig forsiktige med produkter som lover kraftig og rask virkning.

Markedsføring av "grønne" produkter

Mange produkter markedsføres som "naturlige" og "økologiske", men det er i seg selv ingen garanti for at et produkt ikke inneholder stoffer som kan skade helsa eller miljøet. Det finnes mange naturlige stoffer som kan være skadelige, for eksempel naturgummi, nikkel, sølv eller ulike eteriske oljer. Det at et produkt markedsføres med "naturlige ingredienser", er dermed ingen garanti for at det ikke inneholder skadelige stoffer. En dansk test har vist at 29 av 36 såkalte grønne produkter inneholdt problematiske stoffer.

For produkter som markedsføres som "økologiske", må du huske på at det ikke nødvendigvis er slik at

 • hele produktet du kjøper er økologisk
 • det ikke inneholder problematiske stoffer
 • alle leddene i prosessen fra råvare til ferdig produkt, er helse og miljøvennlige

Mange økologiske produkter vil kunne være bedre alternativer enn tilsvarende produkter som ikke er framstilt økologisk. Men det kommer blant annet an på hvilke krav de ulike merkene stiller til produktet.

Sist oppdatert 09.12.2013