Det finnes en enorm mengde ulike kjemiske stoffer – mange av dem i produkter vi bruker til daglig. Noen av disse vet vi at er farlige for helse og miljø, mens andre er vi enda ikke sikre på. Myndighetene jobber hele tiden med å vurdere hvordan kjemiske stoffer påvirker helsa vår og miljøet. De farligste stoffene blir forbudt eller bruken av dem blir strengt regulert gjennom lovverket.
De 14 stoffene nedenfor er hentet fra miljøvernmyndighetenes liste med prioriterte stoffer der utslippene skal stanses eller reduseres vesentlig innen 2020.
Alfabetisk liste over stoffer du kan se etter i innholdslista på de produktene som har slik liste

Hefte med verstingstoffene og hvilke produkter de finnes i (PDF-fil): [Bokmål (TA-2888/2012)] [Nynorsk (TA-2896/2012)]
Verstingstoffene:
Se etter i ingredienslisten
Mange produkter som inneholder TCEP har ikke ingrediensliste. Dersom produktet har ingrediensliste, kan du se etter:
- TCEP
- Tris(2-kloretyl)fosfat
- Tris(beta-chloroethyl) phosphate
- Tris(2-chloroethyl) orthophosphate
- Ethanol, 2-chloro-, phosphate (3:1)
- AURORA KA-1645
- Phophoric acid tris(2-chloroethyl) ester
- Trichloroethyl phosphate
- Tri-2-chloroethyl phosphate
- Tris(2-chloroethyl)phosphate
Hvorfor er det farlig?
TCEP kan skade evnen til å få barn og er dessuten giftig for livet i vann. Norske målinger viser at stoffet finnes igjen i miljøet blant annet i fugler og blåskjell. Det brytes svært sakte ned i naturen.
Hvorfor brukes stoffet?
Fosfororganiske flammehemmere er fellesbetegnelsen på en rekke stoffer som tilsettes ulike produkter for å gjøre dem mindre brennbare. TCEP brukes blant annet som erstatning for bromerte flammehemmere. Stoffet kan også brukes som mykner i enkelte plastmaterialer.
Hvor kan du finne stoffet?
- Tekstiler
- Plastmaterialer
- Plastleker
- Lim
- Gulvpoleringsmidler
- Smøremidler
- Hydrauliske oljer
- Skumdempende midler
En studie fra Folkehelseinstituttet i 2015 viste at fosfororganiske flammehemmere i luft og støv kan finnes igjen i urinen til mødre og barn i Norge. Mens mat viste seg å være en mindre viktig kilde for eksponering.
De siste årene har regelverket for bruk av TCEP i produkter blitt kraftig skjerpet. Bedrifter som vil bruke TCEP i EU/EØS, må søke EUs kjemikaliebyrå, ECHA, om godkjenning.
Andre som skriver om dette: