Gå direkte til innhold Gå direkte til hovedmeny

Muskxylen

En av flere typer syntetiske muskforbindelser (luktstoffer)

Ikke alle produkter som inneholder muskxylen, har ingrediensliste. Dersom produktet har ingrediensliste, kan du se etter:

  • Muskxylen
  • Muskxylene
  • Muskxylol

Kan også forekomme under betegnelsen Parfum som er en fellesbetegnelse på mange forskjellige parfymestoffer.


Hvorfor er det farlig?

Stoffet brytes langsomt ned og hoper seg opp i naturen når det slippes ut. I tillegg tas det opp i dyr og mennesker som over tid kan få høye konsentrasjoner i kroppen. Det er mulig at muskxylen kan føre til kreft. I tillegg er det svært giftig for livet i vann.

Hvorfor brukes stoffet?

Muskxylen brukes for å gi produkter lukt, for eksempel parfyme og såpe.

Hvor kan du finne stoffet?

  • Kosmetikk og personlige pleieprodukter
  • Bil- og båtpleieprodukter
  • Vaske- og rengjøringsmidler
  • Stearinlys

Det er innført grenser for konsentrasjon av muskxylen i kosmetikk i Norge. Muskxylen vil gjennom EU, på sikt, også bli regulert for andre konkrete bruksområder.  

Andre som skriver om dette: